Ingatlan műszaki vizsgálat

Amint megbízást kapok egy ingatlan állapotfelmérésére, megpróbálom begyűjteni a lehető legtöbb információt (tervrajzok, helyszínrajzok, műszaki leírás, hirdetés linkje) az adott ingatlanról. 

Időpont egyeztetés után a helyszínen megbontás nélkül szemrevételezéses épületdiagnosztikai módszerekkel és a 17 éves szakmai tapasztalatom segítségével elvégzem a szükséges méréseket és vizsgálatokat. Átalakításokkal, felújításokkal kapcsolatban a helyszínen állok megbízóim rendelkezésére. 

Indokolt esetben műszeres épületdiagnosztikai vizsgálatokat is végzek, olyan eszközökkel, amelyek jelenleg a legkorszerűbbek a piacon.

Szakértőként a feladatom, hogy átfogó jelentést nyújtsak a megbízóimnak, amely részletesen bemutatja a kiszemelt ingatlan előnyeit és hátrányait, legyenek azok kisebbek vagy nagyobbak.

Hőkamerás vizsgálat
Hőkamerás vizsgálat

Igény esetén hőkamerás épületdiagnosztikai szakvizsgálat elvégzésére (épület termográfiás szakvizsgálat) is van lehetőség. Ezzel a diagnosztikai módszerrel megállapíthatók a csőtörések, a penészesedéseket kiváltó nem megfelelő szigetelésből adódó problémák, elektromos hálózat túlterhelésére hajlamos áramkörök és a hőleadó berendezések teljesítményei, hőveszteségei.

Az ellenőrzés általában 1-2 órát vesz igénybe, ez függ az ingatlan méretétől, típusától és állapotától.

Állapotfelmérő szakemberként írásos és szóbeli jelentést nyújtok Önnek a problémás területekről, amelyek tartalmazhatnak további ajánlásokat is javításokról, feladatokról.

Ha az ingatlan átvizsgálása során súlyos hibák, ezáltal költséges javítási munkálatok merülnek fel, vevőként elállhat az ingatlan megvásárlásától vagy megpróbálhatja újra tárgyalni az árat a javítási költségek ismeretében. Ha vásárlóként lemond az ellenőrzésről, az adás-vétel után felmerülő problémák megszüntetése általában az Ön felelőssége lesz.


Az ingatlan állapotfelmérés más, mint az értékbecslés. Az értékbecslés annak becslése, hogy mennyit ér az ingatlan. A jelzálog hitelezők értékbecslésekkel győződnek meg arról, hogy a lakás megéri-e azt az összeget, amelyet kölcsönadnak. Az értékbecslő nem foglalkozik az otthon finom részleteivel, inkább a helyi ingatlanértékeket és az otthon általános állapotát vizsgálja.

Ha ingatlant vásárol, az utolsó dolog, amit szeretne, az a rossz meglepetés. Az előre nem kalkulált javítások meglepő kiadásokhoz vezetnek, amelyek könnyen ronthatják új otthonának izgalmát.

Épület állapotfelmérés
Épület állapotfelmérés

Megkeresésemmel korlátozhatja a jövőbeli javítások kockázatát, és megszerezheti azokat az információkat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a jövő szempontjából megfelelő döntést hozzon.

Ha lehetséges, a vásárlók vegyenek részt a vizsgálaton, hogy első kézből láthassák a pozitívumokat, esetleges károkat, és kérdéseket tegyenek fel. Ha ezeket a megbeszéléseket valós időben folytatjuk, akkor részletesebb információkhoz juthatnak leendő otthonukról. Az ellenőrzés végén az ingatlanvásárló alaposan megismeri leendő otthona állapotát.