Ingatlan műszaki állapotfelmérés előnyei

Ennél a Pest megyei családi ház vásárlásánál, ha a vásárlók elhívtak volna egy ingatlan állapotfelmérésre 1.100.000 Ft-os felújítási költséget tudtam volna a tudtukra hozni, még a családi ház megvétele előtt. És ez csak a terasz!!

Felújításra váró terasz
Felújításra váró terasz

De sajnos ők még nem ismerték az ingatlan műszaki állapotfelmérést. A családi ház megvásárlása után jöttek is a gondok...A terasz alatt található egy garázs, ami az első nagy esőzés után be is ázott. Engem már csak a kivitelezésre hívtak. Egyből megállapítható volt, hogy ez a terasz már 1 éve is felújításra szorult, mivel sok helyen észrevettem a fugák hajszál repedéseit, a szilikonozás és dilatáció hiányát, és a vízoroknál keletkezett repedéseket.

Felhasznált anyagok:  Mapei Primer G - Mapei Planitop 400- Mapei Mapelastic+Mapenet 150+Mapeband - Mapei Keraflex Extra S1-                                  Mapei Kerapoxy Design+Kerapoxy Cleaner - Mapei Mapesil AC

Ingatlan állapotfelmérés utáni kivitelezés
Ingatlan állapotfelmérés utáni kivitelezés
Szép is, jó is, de kicsit fájó
Szép is, jó is, de kicsit fájó


Ennél a budapesti lakás adás-vétele előtt, ha vevők megbíztak volna a lakás műszaki állapotfelmérésével, minden bizonnyal megállapítottam volna a zuhanytálca szakszerűtlen beépítését, pereme körüli szilikon elhasználtságát és felhívtam volna a figyelmüket a tapéta alatt keletkezett penészre!

Szakszerűtlenül beépített zuhanykabin, elhasználódott szilikon fugával
Szakszerűtlenül beépített zuhanykabin, elhasználódott szilikon fugával
A fal másik oldalán lévő Tv-s fal
A fal másik oldalán lévő Tv-s fal

De sajnos ők nem így tettek, mert nem ismerték a lakás vásárlás előtti műszaki állapotfelmérés szolgáltatásomat. Beköltözés előtt csak egy tisztasági festés költségeivel számoltak. Engem ide a festésre hívtak, és a munka felmérése során szembesítettem őket a látvánnyal, amikor már a bútoroktól is üres volt a lakás. Ezekkel a plusz munkákkal járó költségeket talán beletudták volna alkudni a vételárba, és tisztában lehettek volna a kiszemelt ingatlan műszaki állapotáról, még annak megvétele előtt.


Egy épített zuhanyt készítettem nekik vízszigeteléssel. A penészes falról a vakolatot eltávolítottam 1 m magasságig, kiszárítottam a falat, újra vakoltam, gletteltem és festettem. Az elektromos vezetékeket és szerelvényeket kicseréltem, mert elkorrodáltak.

Egy ilyen 60 m2-es lakás műszaki állapotfelmérésének a díja 30.000 Ft. A váratlan plusz költségek 260.000 Ft-ba kerültek.